Bilde fra bok omslag Kjell Aukrust: Hallstein - en av de fire store. Cappelen 1997

Kjell Aukrust: Hallstein – en av de fire store. Cappelen 1997

Kjell Aukrust: Hallstein – en av de fire store. Cappelen 1997

Det skjer i Flåklypa: ”Liket kremta to gonger medan gutane skulle leggje kistelokket på”

[dfads params=’groups=181′]

Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie; en må ut, Bronskimlet må inn. Han har dikterhatt, dikterstue og dikterbjerk. Dikterhøvdingen Hallstein Bronskimlet d.a.y (den aller yngste) bor og arbeider på farsgarden i Volda, og er ”forfattergeniet” i Aukrust sitt vide persongalleri.

Artikkelen fortsetter under bildet

 Bilde fra bok omslag Kjell Aukrust: Hallstein - en av de fire store. Cappelen 1997

Boka inneholder tegninger og tekster om og fra dikterhøvdingen som ikke har de helt store tilhengerskarene. Han skriver ujevnt og trutt på føljetongen om Guringuten og Hjalte som bor på en fjellgard i Flåklypa. Sjefredaktør Frimand Pløsen i Flåklypa Tidende er noe skeptisk til guttenes hyppige turer til Kooperativen etter gjær og sukker, men lar allikevel dikteren få spalteplass.Teksten er ikke spesielt lettlest med alle sine fantasifulle uttrykk, men desto lengre varer denne herlige humorboka!

Eksempler på avanserte uttrykk:
”Prislaup; Snusdåse med forsiringer, laga av tinn.” Sitat s. 30.
”Streaking: Bråblotting; ein rask måte å take seg fram på når ein hev kasta frå seg trøya, krimduken og underbrokji – og berre hev sokkane att. Ei framferd som ofte vert nytta av studentar og andre høgskoleutdanna menneskje.” Sitat s. 66.

Vi gleder oss til å feire jul med Solan og Ludvig i Flåklypa, filmen er rett rundt hjørnet!

[dfads params=’groups=181′]

One thought on “Kjell Aukrust: Hallstein – en av de fire store. Cappelen 1997

Comments are closed.